2012. július 19., csütörtök

Folklór - újratöltve


 Anyu bukkant rá szekrényében a most bemutatott blúzra...

Egy korábbi bejegyzésemben már bemutattam egy-két népi motívumokkal díszített ruhadarabot, de azt hiszem ez azoknál autentikusabb. Még Anyu gyermekkorából való, és rám most pont jó. 
De nézzétek meg közelebbről!





 A blúz alján, ujjain és nyakán visszaköszön ez a díszítés.




 Így fest a váll részeken található hímzés.


Zsinóros megkötő a nyak részen.

El kell mondanom, hogy bár nem vagyok egy "vadmagyar", mégis nagy szívfájdalmam, hogy míg kis Hazánkban, a magukat trendinek tartó nők előszeretettel hordanak norvég-, azték-, távolkeleti mintákkal dekorált holmikat, addig a klasszikus magyar motívumok - úgymond - kispadra kerültek.
Igen szomorú, hogy míg Nicole Kidman kalocsai mintás gönce láttán sokan véresre tapsolják a tenyerünket örömükben, addig furán néznek egy "átlaglányra", aki a nyagymamája által hímzett blúzban/szoknyában/...(tetszőlegesen behelyettesíthető) lép ki az utcára.


Hogy én mivel venném fel ezt a blúzt? Elsőként arra gondoltam, hogy vagy egy farmernadrággal (sorttal), vagy egy könnyű kis fehér szoknyával. Bármelyik mellett is döntenék, piros kis cipellőbe bújnék hozzá, és sarkaimat összeütögetve azt kívánnám, hogy legyünk egy kicsit merészebbek, nyitottabbak, és elfogadóbbak.

(Ja, és szeretem Nicole Kidmant a kalocsai mintájával és anélkül is).

Legyen szép napotok! :)

3 megjegyzés:

  1. Szerintem most nagyon trendi lett ez a minta

    http://www.hippsy.hu/index.php?page=shop.browse&category_id=120&option=com_virtuemart&catbox_id=2

    http://www.sensimillafashion.com/products-page/10waydress-10way-10wd/10waydress-kalocsai-himzes-fekete/

    VálaszTörlés
  2. Igen, most valóban trendi, de egy-két évvel ezelőtt úgy néztek az emberre, ha ilyet hordott, mint egy marslakóra! :) És ez szomorú.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon szép :-) Sajnos nekem nincs ilyen, csak erdélyi hímzett, de nem hiszem, hogy autentikus, pár éve vettem.

    http://boglarkastyle.blogspot.hu/2012/07/nyeremenyjatek-blogon-nyerj-lilart.html

    VálaszTörlés